Kettlebell test for Norge: Hvordan finne beste kjøp? Abilica eller Casall?

  Rang

  Produktnavn

  Butikk

  #1

  #2

  #3

  Er kettlebell det perfekte verktøy om du ønsker å raskt komme i god form?

  Ja mener flere eksperter! Våre treningsnerder har sammenlagt gjennomført titusenvis av kettlebell svinger for å gi deg den beste anbefalingen.

  Med jernkulen kan du via noen få øvelser kan du nemlig få trent hele kroppen.

  Alt du trenger er dine kettlebells samt litt gulvplass.

  Dette innebærer alt fra hvilken størrelse du burde ha og hva slags type kettlebell (smijern eller competition kettlebell) som er best for deg til hvilken nettbutikk du kan finne best pris.

  Kjøp kettlebell? Her er de ulike typene:

  Det finnes flere ulike typer.

  Den første kategorien er vekter laget i støpejern, ofte kjent som cast-iron classic eller fitness kettlebells.

  Stålversjonen er den andre typen man ofte finner, også kjent som Girya sport kettlebells. En kettlebell som er produsert i jern vil vanligvis være noe rimeligere. Den er enklere å produsere, og denne typen fitness kettlebells er perfekt for generell styrketrening.

  En competition/konkurranse- kettlebell har samme størrelse uansett vekt.

  Kalking og kettlebells

  Den internasjonale standarden for kettlebells som blir brukt i ulike konkurranser er en Girya sport kettlebell.

  Denne er hul inni og har derfor en standardisert dimensjon som ikke endrer seg ut fra vekt. Det betyr at en kettlebell på 10 kg vil se helt lik ut som en variant som veier 40 kg. En egen fargekode blir brukt for å la utøvere kjenne igjen de ulike vektene.

  Dersom du virkelig ønsker å trene seriøst med kettlebells, kan det være verdt å betale den ekstra kostnaden for slike konkurransevekter.

  De som kun ønsker å trene for generell fitness, styrke eller vekttap, kan den mer rimeligere jernvarianten være et like godt valg.

  I tillegg til stål eller støpejern finnes det også produkter laget av vinyl og plastikk. Dette er som regel mye billigere produkter, men de kommer også med noen klare ulemper:

  1. De har ofte et dårligere design.

  2. Åpningen rundt håndtaket vil være for smal til å la hånden gli gjennom.

  3. Som en direkte konsekvens av et dårligere design vil ikke mekanikken i kettlebellen være lik en variant i jern eller stål.

  Slike billige varianter kan være gode å ha om du f.eks skal introdusere treningsformen til barn og unge, men for voksne som ønsker å trene regelmessig, vil normale kettlebells være å foretrekke.

  Kettlebell pushups

  Viktige faktorer for din første kettlebell

  Vekt

  Som en generell hovedregel er det best å holde seg unna kettlebells med justerbar vekt. Et bedre alternativ i starten er heller å kjøpe to ulike størrelser, én tung og én lettere. Du vil bruke den tyngre for kettlebell swings og basis trening, og den andre for en lettere push/pull-økt. Men som vi skal se nærmere på senere i artikkelen, vil man også i starten komme langt med bare én enkel vekt.

  Det negative med en justerbar variant er tiden det tar å bytte mellom de ulike vektene. Det vil ødelegge enhver flyt og intensitet i en treningsøkt. Så hold deg derfor til kettlebells med en fast vekt.

  Vanlig vekt:

  • 6 kg

  • 8 kg

  • 12 kg

  • 16 kg

  • 20 kg

  Er du i superform? Det finnes også kettlebell på 92 kg! Dette er dog ikke for nybegynnere!

  Hva kjennetegner et godt grep?

  Et godt grep bør ha følgende egenskaper:

  • Riktig størrelse og tykkelse

  • Riktig mellomrom mellom håndtaket og vekten

  • God tekstur

  • Det bør ikke være for glatt, da vil det glippe

  • Det bør ikke være for røfft, da det kan føre til små kuttskader

  Et glatt stålhåndtak som har litt ruhet og en ujevn overflate, er som regel det beste alternativet. Om du har et håndtak som er for glatt kan du bruke et sandpapir for å få mer ruhet og økt friksjon i grepet.

  Tykkelse på grepet

  Tykkelsen på håndtaket bør være bredt nok slik at du kan øke styrken i armen, håndleddet, underarmen og fingrene, men tynt nok til at du komfortabelt kan få fingrene helt rundt håndtaket.

  • For menn er det 35 mm som er den internasjonale standarden for tykkelse.

  • For kvinner er det 33 mm.

  Mellomrom mellom grep og vekt

  En standard kettlebell vil ha et mellomrom på 55 mm fra bunnen av grepet til toppen av vekten, med en bredde på 186 mm fra en side av håndtaket til det andre. Når du skal finne det rette grepet for deg, burde mellomrommet mellom håndtaket og vekten være mindre enn at du kan tre armen gjennom, men ikke så lite at du ikke får en bra positur når kettlebellen hviler mot underarmen.

  Kettlebell med skygger

  Hva er holdbarheten?

  Kettlebells av stål er de sterkeste produktene og bortimot umulige å ødelegge. De er imidlertid ikke immun mot det å ruste, så om du bruker de til utendørs trening, bør du bruke sandpapir regelmessig. En kettlebell av støpejern er kanskje ikke like uknuselig som en i stål, men det er også et produkt som man kan regne med å ha i lang tid. Kettlebells av plast og vinyl vil lettere kunne ødelegges, og konstruksjonen vil ofte sprekke og bryte opp forholdsvis raskt.

  Bør jeg kjøpe bekledde kettlebells?

  Du finner kettlebells i støpejern som er dekket i et gummimateriale for å forhindre riper og skader. Dette kan være smart om du trener i stuen eller på tregulv. Du får da litt ekstra beskyttelse som hindre riping.

  Kettlebell øvelse med en hånd

  Best i test: Våre vinnere

  Det er ikke lett å skulle velge mellom så mange produkter som du vil finne på nett. Både Abilica, Compact, Casall, Cena og et hav av andre produsenter tilbyr mange gode produkter, ofte i ca. samme prisklasse. Likevel fant vi noen produkter som skilte seg ekstra godt ut, og hvilke dette er, kan du finne ut nedenfor!

  ​Beste kettlebell for konkurranse

  Du trenger ikke forberede deg til konkurranse for å kunne dra nytte av en såkalt “Competition Kettlebell”.

  Vi har sett på flere produkter og kommet frem til at dette er produktet som skiller seg ekstra positivt ut blant konkurransetypene uten å være stiv i pris. Fordelene: samme størrelse uavhengig av vekt; så når du har vent deg til visse teknikker, trenger du ikke å forandre på disse når du kommer i bedre form.

  Håndtaket har en standardisert størrelse som fungerer utmerket til både enkelt- og dobbelttak, og laget av stål, er den både være robust og behagelig å bruke.

  Kettlebell konkurranse

  Allround kettlebell fra Abilica

  Abilica sin allround kettlebell vil fungere godt for alle som ønsker å prøve ut trening med kettlebell i Norge. Her får du et godt tilbud, hvor Abilica leverer et solid produkt som gjør treningen enkel for nybegynnere. Den kommer i mange forskjellige størrelser, så enten om du ønsker en på 12, 16, eller 20 kg, vil produsenten ha et produkt som passer for deg.

  Utformingen av og lengden mellom håndtaket og ballen gjør det mulig å utføre alle typer øvelser, så Abilica sitt produkt er helt perfekt om du enkelt ønsker å komme i god form i egen stue.

  Kettlebell blank

  ​Billig kettlebell for nybegynnere: Kettlebell BC

  Kettlebell BC fra Master Fitness passer veldig godt til nybegynnere, da den billigste versjonen selges for under 200 kr. Dette er en veldig god pris, så her kan du få prøvd ut trening med uten for stor risiko. Produktet er støpt i jern av høy kvalitet, hvor mellomrom mellom håndtak og ball gir et behagelig grep. Når du begynner å få dreisen på treningen, finnes det også flere varianter i forskjellige vektklasser, men for mer erfarne utøvere eller personer som er sikker på at de vil trene med kettlebells over lenger tid, vil vi anbefale å sjekke ut vår helhetlige testvinner.

  Kettlebell med logo

  Hva veier en kettlebell?

  Vanligvis vil en kettlebell veie mellom 8 kg til 48 kg. På tross av at det vil være store forskjeller i forhold til hvilken vekt man bør begynne med, er det noen generelle anbefalinger som vil gi deg et visst utgangspunkt.

  Hvilken vekt bør en utrent nybegynner velge?

  Menn som er nybegynnere med kettlebells bør vurdere å begynne med 16 kg. Mindre menn (under 75 kg) kan starte noe lavere, på rundt 12 kg.

  De fleste utrente kvinner bør begynne med en vekt på 8 kg.

  Hvilken vekt bør en med middels fitnessnivå velge?

  Menn som har en god basisstyrke kan fint kjøpe en med startvekt på 20 kg. Kvinner som er atletisk eller vant med å trene med vanlige vekter, kan ha som utgangspunkt å begynne med en kettlebell på 12 eller 16 kg.

  Hvilken vekt bør en veltrent kjøpe?

  Menn som har trent omfattende med vekter tidligere og har en solid generell treningsform, kan starte med en kettlebell på 24 kg.

  Kvinner med et høyt fitnessnivå og grunnlag fra styrketrening kan prøve å starte med en 16 eller 20 kg kettlebell.

  treningsutstyr test kettlebell

  Hvor mange trenger jeg?

  En bør ha to eller tre forskjellige.

  Da kan en varme opp med lettere vekt, trene på mer avanserte øvelser og gjøre øvelser med en hånd.

  Om du før ikke har prøvd ut trening med kettlebells, kan du bruke vår guide ovenfor til å finne frem til riktig produkt. Selv når du blir sterkere og mer vant til treningen, kan du fortsatt fint bruke det første innkjøpet til å øke styrke og eksplosivitet. Når du kan gjøre 100 repetisjoner på en øvelse som en kettlebell swing uten for mye anstrengelse, burde du dog vurdere å gå opp en vektklasse. Når du har gjort deg kjent med de ulike øvelsene og trent en stund, kan du vurdere å kjøpe en ny vekt. Den bør være tyngre enn den første. Etterhvert vil man kunne trenge enda et tilskudd til samlingen, og denne bør også være tyngre enn de to forrige.

  Når du har kommet til punktet hvor du har tre kettlebells i ulike vekter, og når budsjettet tillater det, kan man begynne å kjøpe inn nye vekter som matcher de eksisterende så man får tre vektpar. Å ha to like vekter åpner opp for nye dobbeløvelser og kan ta et kettlebell treningsprogram til nye høyder. En kan i perioder også bruke andre type treningsvekter som substitutt til kettlebell, men det er ikke optimalt i lengden, les vår artikel om treningsvekter her.

  Forskjellen på konkurranse kettlebell og tradisjonelle

  Tradisjonelle kettlebell er det de fleste bruker i sin trening da en finner dem på de fleste treningssentre.

  Størrelsesforandringen er det som skiller dem fra konkurranse kettlebellene. De beholder samme dimensjon når vekten øker.

  Fordelen med dette er at når en går opp i vekt, vil en utføre øvelser på akkurat samme måte som med lavere vekt.

  Med tradisjonelle kettlebells må en på noen øvelser forandre litt på teknikken pga. dimensjonen øker. Spesielt når en begynner å løfte tungt kan dette ha mye å si.

  Standard dimensjoner på konkurranse kettlebellen er 280 mm høyde, 210 mm diameter og 35 mm diameter på grepet.

  Dimensjonene på en klassisk kettlebell vil være særdeles mye mindre for lavere vekklasser, noe som kan være en stor fordel for nybegynnere.

  På store vekter over 30kg vil dimensjonene være større, hvor de eksakte dimensjonene vil variere fra produsent til produsent.

  Hvor er det best å handle?

  I forhold til mange andre treningsprodukter, har ikke treningsformen blitt like utbredt i Norge – selv etter mange eksperter har påpekt hvor god treningseffekt man kan få ved å benytte seg av en kettlebell fra f.eks Abilica, Compact, Casall eller Cena. Dette gjør at ikke alle butikker tilbyr kettlebells, og vi fant f.eks ikke noen tilgjengelige produkter i nettbutikken til G Sport, mens både Jula, Biltema, Prisjakt, Clas Ohlson og Gymgrossisten hadde opptil flere varianter. Gymgrossisten er den eneste av disse butikkene som har et hovedfokus på sportsutstyr, noe som gjør at de fører flere av de mer profilerte produsentene, mens f.eks tilgjengelig kettlebell fra Biltema eller Jula var en billigvariant. Dette gjør at du enkelt og billig kan kunne komme i gang med treningen, men ønsker du det billigste produktet som fortsatt har god kvalitet, var det også her kun Gymgrossisten som førte vår testvinner for nybegynnere, Master Fitness Kettlebell BC. Vi vil selvfølgelig ikke bestemme hvor du skal handle treningsutstyret ditt, men generelt sett mener vi det kan være lurt å velge nettbutikker som fokuserer på treningsutstyr, og av butikkene nevnt ovenfor, er det kun G Sport og Gymgrossisten som gjør dette, hvor Gymgrossistens nettbutikk var den eneste hvor vi fant kettlebells.

  Opplev fordelene

  Et perfekt hjelpemiddel om du ønsker å få trent med hele kroppen i egen stue. Uten å trenge et stort stativ eller utstyr som tar mye plass, kan du utføre utallige øvelser, og når du kommer i bedre form, er det også enkelt å kjøpe en tyngre vekt og fortsette med akkurat samme treningsprogram. Ovenfor har vi gått gjennom hvordan du kan finne det perfekte produktet for deg, hvor vi også har samlet en rekke testvinnere i forskjellige kategorier. Her er det kettlebells for nybegynnere og erfarne utøvere, både billige og litt dyrere og mer avanserte varianter!

  Testvinnere

  ⭐⭐⭐⭐⭐

  #1 Testvinner

  Hastverk? Vårt valg:

  © Sweat.no 2024

  Om oss