Smaker koriander såpe? Ditt DNA avgjør smak!

    Noen mennesker synes koriander er ypperlig å bruke som smakstilsetning i mat, mens andre ikke kan fordra smaken av urten. Hvorfor er det slik at noen mener at koriander smaker såpe?

    Studier viser at det er sammenheng mellom visse gener og personens preferanser når det kommer til koriander.

    Vi skal nå se nærmere på hvordan lukt og smak henger sammen med genene, og hvorfor enkelte har et såkalt «koriander-gen». Få svar på hvorfor urten smaker såpe for noen, mens andre liker den. Fasiten ligger i nesen din!

    Hva er koriander?

    Koriander er en grønn urteplante som stammer fra Iran, og kan minne om persille utseendemessig.

    Urten benyttes i en rekke matretter, og er blant annet vanlig å finne i kinesiske salater, indisk chutney, marinader fra Midtøsten og i sauser og guacamole fra Mexico.

    Urten benyttes gjerne sammen med grønnsaker, kjøtt eller frukt. Planten er med andre ord et populært innslag på matbordet ulike steder i verden.

    Koriander organisk

    Hvorfor er det noen som ikke liker koriander?

    Ifølge forskere finnes det hovedsakelig to årsaker til at enkelte ikke liker koriander. Den ene årsaken er vaner og ytre påvirkninger, mens den andre årsaker ligger i genene dine.

    Noen liker enkelt og greit ikke urten fordi de har hørt andre si det smaker ekkelt, noe som kan påvirke egen oppfatning av smaken. Eller så liker de den ikke, på samme måte som de kanskje ikke liker andre matvarer.

    For noen minner smaken av koriander mest om såpe. Dette skyldes variasjoner i genet som er tilknyttet luktesansen. Dette forklarer hvorfor noen av oss synes at koriander har såpesmak, mens andre ikke.

    Gener avgjør hvordan du tolker smak

    Biotek-selskapet 23andme utførte i 2012 en studie som ble publisert i tidsskriftet Flavour, der de oppdaget en klar sammenheng mellom preferanse for koriander og bestemte gener.

    Det ble da oppdaget at enkelte variasjoner i gener som er tilknyttet menneskets luktesans kan kobles direkte til hvorvidt man liker koriander-urten eller ikke.

    Ifølge forskerne som jobbet med studien, koker det hele ned til variasjoner i et gen som kalles OR6A2. Dette genet lager en reseptor i menneskets nese som kan fange opp kjemikalet aldehyd. Aldehyd er et aromastoff i koriander, så vel som såpe.

    De personene som har to varianter av OR6A2, mente i mer enn 15 % av tilfellene at koriander har såpesmak. Blant de som ikke har to varianter av genet, er det kun 11,5 % som mener det samme.

    Gen

    Er du genetisk anlagt for å ikke like koriander?

    Mange synes de kjenner smak av såpe når de spiser koriander. Er du blant dem, eller synes du at koriander smaker fortreffelig?

    Det er faktisk mulig å finne ut som du er genetisk anlagt for å ikke like koriander. Svaret ligger i ditt unike DNA. Det finnes nettsider som lar deg utforske slektskap og DNA på en enkel og oversiktlig måte.

    Det er spennende å se hvordan genene henger sammen med preferanser når det kommer til smak og lukt. Kanskje du oppdager at det er flere i familien din som har samme oppfatning av den grønne urten?

    Slektsforskning kan gi oss mange svar. Nettsider som tilbyr slektsforskning kan i noen tilfeller også utføre DNA-analyser, noe som gjør det hele ekstra spennende.

    Hvordan ble studien gjennomført?

    Da 23andme gjennomførte koriander-studien i 2012, ble mer enn 30 000 deltakere inkludert i forskningen. Dette for å skape et mest mulig representativt og korrekt bilde av menneskets oppfatning av koriander.

    Dette var med andre ord et stort studie, og hver av deltakerne ble spurt om de syntes koriander luktet såpe eller ikke. De som ikke liker urten, har nemlig en tendens til å si at den smaker såpe.

    Etter at deltakerne hadde avgitt svar, tok forskerne blodprøver av dem. Deretter ble deltakernes DNA sekvensert. Det var slik forskerne oppdaget at en variant av et gen på ellevte kromosom kunne tilknyttes smakspreferansen.

    Hvorfor såpesmak?

    Lurer du på hvorfor korianderurten kan gi fornemmelse av akkurat såpe? Forklaringen ligger i urtens kjemiske oppbygning, og at den inneholder aldehyder.

    En endring i OR6A2-genet gjør at nesen får reseptorer som fanger opp aldehyder – et stoff som finnes i både såpe og korianderurten.

    Derfor vil aldehyd gjøre at hjernen får assosiasjoner til såpe når luktstoffet registreres.

    Såpe

    Lukt er avgjørende for smaksoppfatning

    Du reagerer kanskje på at genet OR6A2 har innvirkning på reseptorer i nesen, noe som igjen er med på å bestemme hvorvidt du liker koriander? For vi smaker jo med tungen, eller…?

    Luktesansen er faktisk viktig for smaksopplevelsen. Du har kanskje merket at mat smaker lite dersom du er forkjølt og har tett nese? Smaks- og luktesans er tett forbundet med hverandre.

    Mange av smaksfornemmelsene mennesker har er i realiteten luktinntrykk. Husk at nese og munn begge har åpning ned i halsen. Du kan i teorien lukte maten bakerst i ganen.

    Hvordan fungerer luktesansen?

    Vi mennesker kan skille blant mange tusen ulike lukter – nærmere bestemt opptil 10 000. Forskere er usikre på om vi har én reseptor for hvert av de ulike luktestoffene, eller om det er et samspill mellom flere reseptorer.

    Luktesans er altså evnen din til å tolke lukt. Sansen påvirkes når reseptorer i nesen blir påvirket av kjemiske forbindelser i form av gass.

    Sansen er tilknyttet luktregionen som er lokalisert helt oppe i nesehulen, på hver sin side av nesens skillevegg. Luktregionen utgjør et areal på rundt 4 kvadratcentimeter, og betraktes som en del av hjernen.

    Cellene som håndterer sansen kalles lukteceller, og er en form for nerveceller. Disse har korte utløpere til slimlaget i epitelet, samt en lengre utløper til hjernens luktsenter. Dette er en avansert prosess, og har betydning for din oppfatning av koriander.

    Ulike preferanser verden rundt

    Visste du at mennesker fra ulike verdensdeler har ulik sjanse for å ha genet som gjør at de ikke liker koriander? Ifølge studier er det for eksempel kun 3 % av dem i Midtøsten som har koriander-genet.

    Dette kan sammenlignes med Afrika, der hele 14 % har genet, og i Øst-Asia – der 21 % har genet. Dette er kanskje noe overraskende, siden koriander brukes hyppig i det asiatiske kjøkken.

    I Sør-Asia er det rundt 7 % av befolkningen som ikke liker koriander, mens 4 % av befolkningen i Sør-Amerika er rammet. 17 % av mennesker med kaukasisk bakgrunn er genetisk betinget for å ikke like koriander.

    Kaukasisk betegner «hvite» europeere, noe det finnes mange av i Norge. Derfor er det riktig å anta at rundt 17 % av nordmenn har genene som gjør at korianderurten smaker såpe. Er du kanskje en av dem, eller får du ikke nok av urten?

    Koriander på kjøkkendisk

    Er vaner like avgjørende?

    Danske forskere – med Michael Frøst i spissen – mener at vaner er minst like avgjørende som gener, når det kommer til hvem som liker koriander og ikke. I 2015 gjennomførte danskene en studie på skolebarn.

    Forskerne så tydelige mønster som viste at hyppig eksponering for lukt, konsistens og smak av ulike matvarer, øker sjansen for at maten faller i smak.

    Det betyr at dem som spiser koriander sjelden, har større sannsynlighet for å ikke like urten. Vi mennesker har en tendens til å like det vi kjenner til fra før.

    I Norge har vi for eksempel vokst opp med brunost, en ost som er favoritt blant mange nordmenn. For utlendinger og turister faller ikke nødvendigvis osten i like god smak. Det bør med andre ord være mulig å lære seg å like koriander.

    Har tørket koriander såpesmak?

    Mange som synes at fersk, grønn koriander har såpesmak, opplever ikke den samme graden av såpesmak i tørket koriander, eller frø av koriander.

    Dette skyldes at mengden aldehyder er annerledes i urtens frø. Hvorvidt du kjenner såpesmak, kommer an på hvordan urten har blitt behandlet. Kjemisk sammensetning påvirkes når urten utsettes for tørke, varme og lignende.

    Tørket koriander

    Hva med andre urter, som persille?

    Det kan kanskje oppleves merkelig at akkurat koriander skal ha såpesmak. Hvorfor får man ikke den samme fornemmelsen av såpesmak når man spiser for eksempel persille?

    Dette skyldes fraværet av aldehyder. Du kan med andre ord mislike koriander, men like persille, oregano, dill og andre urter.

    Oppsummering | Korianderurt til besvær?

    Korianderurten er både elsket og hatet. Det som tidligere har blitt tolket som kresenhet eller personlige preferanser, kan i dag vise seg å handle om genetikk. I 2012 ble det i en stor studie avdekket at visse gener kan være årsaken til at noen liker korianderurt, mens andre ikke gjør det.

    Luktesansen er komplisert, og har stor innvirkning på menneskets tolkning av smak. Det er nemlig gener som påvirker reseptorer i nesen som er med på å avgjøre om du liker urten eller ikke.

    I tillegg er det et miljøaspekt å ta hensyn til. Mange liker ikke urten rett og slett fordi de ikke er vant med plantens smak, konsistens eller utseende. Dette er noe danske forskere har forsket på, og kan også forklare hvorfor noen ikke liker korianderurten.

    Enten du liker eller ikke liker den grønne urten, er det mulig at det hele koker ned til ditt unike DNA. Kanskje genene dine også avgjør hvorfor du liker eller ikke liker andre matvarer?

    Ta en MyHeritage DNA test og start oppdagelsesreisen din

    © Sweat.no 2024

    Om oss