Pickleball - En blanding av ulike rocketsporter

  Liker du tennis, badminton eller bordtennis? Pickleball er en slags kombinasjon av tennis, bordtennis og badminton, og har de seneste årene blitt mer og mer populært hvor mange land også har sine egne lag og forbund innenfor sporten.

  I følge de som virkelig kan pickleball er det en enkel disiplin å lære seg. Dette gjør sporten til en ideell og morsom aktivitet å gjøre sammen med venner eller familie. Spillet foregår på en bane med et nett, hvor du spiller med egne pickle-racketer og ball. Sporten skiller seg fra bordtennis, fordi racketen er større, veier lite og ballen har hull i seg. Dette gjør picleball tregere å spille enn for eksempel tennis og padel, som også gjør spillet mer taktisk og lengre spillerunder eller sett. Motstanderne er står nærme hverandre under spillet, som gjør det mulig med et flytende samspill mellom lagene når man virkelig har lært seg pickleball.

  Slik ser pickleball baller ut

  Selve banen er 13,4 meter lang og seks meter bred, og på midten er det et nett. Banen har også en linje i bredden som avgrenser området av "ingen volley" (2,1 meter), her kan du ikke treffe ballen uten å la den sprette i bakken. Fra enden av "ingen volley" og til enden av banen er det en vertikal linje som deler høyre side fra venstre side, hvor toppen av nettet er 0,9 meter fra bakken.

  Pickleball oppsto på midten av 1960-tallet i Brainbridge Island i Washington. To venner var ute for å spille badminton og for å ha det litt gøy. Vennene fant ikke fjærballen og improviserte derfor med å senke nettet, de brukte bordtennisracketer og baller de fant i huset. I dag er det egne pickleball-racketer og en egen ball med hull i. Se vår favoritter i vår pickleball racket test.

  Slik spiller du pickleball

  Reglene i pickleball er ganske lik både tennis og badminton, men de to viktigste reglene er at man enten spiller en mot en eller i par. Hovedmålet er å slå ballen over nettet med racketen og i tillegg hindre motstanderen i å returnere ballen til din side av banen.

  Ballen trenger bare å sprette en gang innen grensene av motstanderens halvdel, og hvis ballen spretter utenfor er slaget ikke gyldig. Dersom ballen rører bakken to ganger blir poenget gitt til laget som sentrerte ballen. Selve servene krysser og begynner fra høyre side, og du kan ikke slå ballen uten å la den treffe bakken mens du har minst en fot utenfor sonen for volleys. Det er kun spilleren eller partneren som scorer som kan få poenget. Poengene går til 11, 15 eller 21, og det er laget som leder med minst to poeng som vinner. Hver kamp består av tre sett.

  I tillegg er det noe som heter "regelen om de to båtene", den indikerer at det første slaget fra hver spiller eller hvert lag må treffe motstanderens bane med kraft. Når dette skjer kan du treffe ballen uten å la den treffe bakken.

  Pickleball Norge

  I Norge har pickleball blitt populært. Løten kommune var Norges første til å lage pickleballbaner, og høsten 2020 var de første banene oppe å gå. De har både utendørs- og inndørsbaner. Her organiseres turneringer, treninger og man kan spille kun for gøy.

  Noen av grunnene til at sporten er så populær er fordi man kan spille uansett fysisk form, nivå eller alder. Aktiviteten er fin trening for koordinasjon, motorikk og konsentrasjon.

  Racketter og ball kan du enkelt kjøpe på internett, og du kan leie bane hvis du ønsker å ha en morsom dag eller kveld med familie, venner eller kjæreste. Det finnes baner å leie i Oslo, Bergen og andre steder i Norge som også tilbyr for eksempel tennis eller padle.

  © Sweat.no 2022

  Om oss