Hva er 5 om dagen?

  Det er Helsedirektoratet som anbefaler alle å spise 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker om dagen, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker.

  Opplysningskontoret for frukt og grønt er en stiftelse uten kommersielle interesser. Matglede, sammen med helse og ernæring, står sentralt i vårt budskap. Vi ønsker å være Norges viktigste pådriver, kompetansesenter, idéskaper og inspirator for å påvirke bruken av frisk(e) frukt, bær og grønnsaker. Vårt budskap, som baserer seg på Helsedirektoratets ‘Nøkkelråd for et sunt kosthold’, er at 5 porsjoner daglig av frukt, bær og grønnsaker, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker, er avgjørende for et sunt kosthold. Norske forbrukere i alle aldre er vår viktigste målgruppe.

  Hvorfor ‘5 om dagen’?

  ‘5 om dagen’-anbefalingen ble lagt frem for første gang i 1996 av Nasjonalt råd for ernæring. I 2011 ble anbefalingen oppdatert og relansert i form av Helsedirektoratets ‘Nøkkelråd for et sunt kosthold‘ som baserer seg på rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» utført av Nasjonalt råd for ernæring. Rapporten, som ble utgitt i 2011, kan du lese her

  Selve rådet som omfatter 5 om dagen (‘Råd 3 – Spis minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.’) finner du på s. 304 og 305 i denne rapporten. Klikker du på bildet under, får du opp en PDF av sidene.

  Nasjonalt råd for ernæring har funnet en sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere hyppig forekommende kreftformer. Konklusjonene deres rundt de ulike helseeffektene kan du lese om her

  Nesten alle nordmenn har hørt om ‘5 om dagen’, men langt fra like mange vet hva anbefalingen egentlig går ut på. Når vi samtidig vet at vi på langt nær spiser nok frukt og grønnsaker i Norge – så har vi fortsatt en jobb å gjøre. Hvor stor er en porsjon?

  Én porsjon tilsvarer omkring 100 gram og kan for eksempel være en liten bolle bær, blandet salat, en gulrot, en middels stor frukt (eple, pære eller appelsin), eller brokkoli som tilbehør til middagen. Ett glass juice kan maksimalt inngå som én porsjon. Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellige farger (inkludert røde, grønne, gule, hvite, blå/fiolett og oransje). Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk.

  Mange synes det er spesielt vanskelig å få i seg nok grønnsaker, men det blir lettere hvis du fordeler det utover dagen istedenfor å satse på å få i deg nok til middag. Smører du for eksempel en spisemoden avocado utover brødskiven og spiser en middels stor tomat som snacks, har du fått i deg 2 av 5 om dagen.

  Opplysningskontoret for frukt og grønt har designet en ny logo for 5 om dagen. Den er formet som en hånd, blant annet for at fingrene skal minne oss på at vi skal spise 5 porsjoner frukt og grønt hver dag og at hver av disse porsjonene skal tilsvare en håndfull. Vi mener at en håndfull er en god måte å illustrere en porsjon på da mange ikke nødvendigvis veier maten før man spiser den.

  Både friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede (dvs. bearbeiding med koking, mikrobølgeovn, baking og steking) frukt, bær og grønnsaker kan inngå som en del av anbefalingene. Tørket frukt kan også inngå som del av anbefalingene, men porsjonsstørrelsene bør justeres ned, og man bør velge produkter som ikke er tilsatt sukker.

  Poteter er ikke inkludert i «5 om dagen». Det er fordi det ikke er god nok dokumentasjon om betydningen for kroniske sykdommer. Dette betyr ikke at man bør redusere inntaket av poteter. Poteter er en viktig basismatvare og har høyere innhold av kostfiber, samt flere vitaminer og mineralstoffer enn vanlig ris og pasta. Med andre ord kan tilbehør til middagsmåltidet som vanlig pasta og polert ris med fordel erstattes med grønt, poteter, bønner og linser.

  © Sweat.no 2024

  Om oss