Vitamin d - Naturlig gjennom sol eller bruke kosttilskudd?

  Rang

  Produktnavn

  Butikk

  #1

  #2

  #3

  Som nordmann bosatt i Norge 365 dager i året, går vi flere måneder uten naturlig påfyll av D-vitaminer. Gjennom vintermånedene er vi derfor spesielt avhengig av å enten fylle på med D-vitaminer gjennom mat, kosttilskudd eller begge deler for å unngå D-vitamin mangel.

  Hva er d-vitamin?

  Helt kort er D-vitamin et fettløselig vitamin som spiller en viktig rolle i kalsium-balansen og opprettholdelse av skjelettet. D-vitamin dannes i huden ved bestråling med ultrafiolett lys, som vil si sollys. Det finnes med andre ord tre måter for kroppen å ta inn D-vitamin på:

  1) Gjennom sollys/dagslys (minst 20 til 25 minutter daglig).

  2) Gjennom kosten som fet fisk (laks, makrell), egg, meieriprodukter som gulost, melk og yoghurt, sardiner, reker, utvalgte kornprodukter, appelsinjuice.

  3) Kosttilskudd.

  vitamin d tilskudd

  For oss nordmenn er ekstra inntak av d-vitamin gjennom mat eller kosttilskudd spesielt viktig i vinterhalvåret. Mangel på D-vitamin har symptomer som dårligere immunforsvar, utmattelse/trøtthet/slapphet, smerter i ledd eller muskler. Går det for langt kan man også få benskjørhet og svake tenner. Da kroppen ikke klarer å ta opp kalsium, fordi den mangler D-vitamin.

  For friske barn og voksne er anbefalt daglig inntak av D-vitamin på 10 mikrogram, mens for eldre (spesielt over 75 år) 20 mikrogram. Hvis du er i tvil på om du lider av D-vitaminmangel, kan det være en idé å ta blodprøver hos legen, og da vil man som regel måtte ha et høyre inntak vitamin D til man er i balanse igjen.

  d-vitamin mangel symptomer

  Hvilken funksjon har d-vitamin?

  D-vitamin er viktig for en normal utvikling av skjelettet hos barn, og spiller en stor rolle for en normal og sunn benbygning livet ut. Vitamin D er også viktig for opprettholdelsen av et normalt immunforsvar, en normal muskelfunksjon, sterke tenner og virker forebyggende mot kreft.

  For mange kan det være utfordrende å dekke det daglige inntaket av vitamin D gjennom det daglige kostholdet eller å tilbringe 20 til 25 minutter med naken hud i sollys, det kan derfor være lurt å bruke kosttilskudd, spesielt i vinterhalvåret. Likevel er det viktig å huske at man ikke skal ta for mye vitamin D, da dette kan ha bivirkninger som påvirker oss negativt i form av kvalme, diaré, slapphet og vonde ledd/muskler.

  For best opptak av vitamin d er det anbefalt å innta kosttilskuddet sammen med et større måltid som frokost, lunsj eller middag. Hvis du i tillegg tar det sammen med matprodukter med høyt fettinnhold bedrer det også opptaket. Her kan du for eksempel velge næringsrike kilder til fett som avokado, nøtter, meieriprodukter som ost eller egg.

  mangel på d vitamin

  Videre gir et godt og riktig inntak av d-vitamin flere fordeler for kroppen din:

  • Reduserer sjansen for sykdommer som MS (Multiple Sclerosis), hjertesykdommer og influensa.

  • Reduserer sjanser for å utvikle depresjon, da et lavt energinivå og mangel på vitamin D gir økt slapphet, trøtthet, mens et riktig inntak gir deg normalt energinivå.

  • Bidrar positivt ved vekttap/slanking.

  En god kombinasjon

  Med andre ord er det kanskje ikke tilstrekkelig å kun belage seg på d-vitamin gjennom kosthold og dagslys. Hvis du har et normalt og sunt kosthold og tilstrekkelig med tid utendørs i dagslys bidrar det positivt, men selv da kan det likevel være greit å benytte seg av kosttilskudd av vitamin D.

  d vitamin mangel symptomer

  Tipset kan dermed være å benytte seg av en god kombinasjon med kosttilskudd daglig, et sunt og variert kosthold med riktig næringskilder og minst 30 minutter utendørs hver dag. Spesielt de dagene solen skinner. Mellom oktober og mars får vi nordmenn null vitamin d gjennom sollys, da det ikke produseres i vinterhalvåret, selv om solen skinner.

  For å sikre et godt energinivå og tilstrekkelig med "solskinns-vitaminet" er det derfor lurt å prøve og få i seg mellom 25 til 100 mikrogram daglig, noe gjennom kosthold og dagslys, de siste gjennom kosttilskudd. Det er også viktig å huske og ikke innta mer enn 100 mikrogram daglig.

  Våre anbefalte produkt i 2024

  Vi har sett på D-vitaminer gjennom kosttilskudd, og presenterer her noen produkter (i ulike prisklasser) vi mener er gode å bruke. Det finnes mange produkter på markedet, og kanskje er det vanskelig å velge hvilket produkt som er best. Felles for alle er at de blant annet øker inntak av vitamin D.

  #1 - Beste produkt: Kurkamin med D-vitamin

  Produktet har følgende egenskaper; du får din daglige dose av D-vitamin i én kapsel, rik på antioksidanter, 185 ganger mer biotilgjengelig, klinisk testet hos NovaSOl® Curcumin.

  Kurkamin med D-vitamin er et naturlig kosttilskudd med tabletter laget av gurkemeie. Hver tablett inneholder 500mg naturlig gurkemeie, som er et helsefremmende ekstrakt fra gurkemeie, som videre har gode egenskaper som påvirker kroppen positivt. I tillegg til at tilskuddet inneholder D-vitamin, har tablettene også et høyt nivå av antioksidanter som beskytter huden og bekjemper aldring.

  d-vitamin tilskudd

  #2 - D3-vitamin dråpeform

  Produktet har følgende egenskaper; D3-vitamin i flytende form, 500 IE (12,5 µg) per dråpe, bidrar til å blant annet opprettholde en normal muskelfunksjon.

  D3-vitamin i dråpeform fra Holistic gir deg 500 IE D-vitamin i én dråpe. Dette tilsvarer mer D-vitamin enn det som er anbefalt av daglig inntak hos en person som ikke lider av D vitamin mangel. Dette produktet kan være spesielt bra å bruke i vinterhalvåret, slik at du kan være helt sikker på at du får i deg tilstrekkelig med D-vitamin. Du blander én dråpe i et glass med vann eller juice. Ettersom produktet kommer i dråpeform egner det seg godt både for barn og voksne. Det kan være verdt å merke seg at man holder seg til den ene dråpen, da for mye D vitamin kan virke negativt.

  d vitaminer

  # 3 - D & K vitamin

  Produktet har følgene egenskaper; én kapsel inneholder 50 μg D-vitamin og 75 μg K2-vitamin, her får du dermed dekket behovet for begge vitaminene.

  D & K-vitamin fra Helhetshelsa er et produkt i tablettform som inneholder både D- og K-vitaminer. Vitamin K er også av typen fettløselige vitaminer som kroppen trenger i proteinsyntesen og i koagulasjonen av blod som brukes for å regulere kalsiumbindingen i bein og andre vev. Sammensetningen D og K er derfor positiv for kroppen.

  d vitamin tilskudd

  Testvinnere

  ⭐⭐⭐⭐⭐

  #1 Testvinner

  Hastverk? Vårt valg:

  © Sweat.no 2024

  Om oss