Dulse - Næringsrik og ettertraktet rødalge

  Rang

  Produktnavn

  Butikk

  #1

  #2

  #3

  Dulse eller søl på norsk er en næringsrik og ettertraktet rødalge som best benyttes tørket. Dulse inneholder blant annet protein, fett og vitamin A og passer seg utmerket somt tilskudd i mange matretter. Vi kommer i denne artikkelen med våre anbefalte produkter av dulse.

  Den næringsrike rødalgen dulse kjennetegnes med kort stilk og blader som en blomst, med rødlig purpurfargede blader og ingen midtribbe. Størrelsen på bladene varierer fra fem centimeter til 20 centimeter, og det er disse bladene som brukes til mat. Rødalgen dulse vokser ofte på andre alger som på stilken av stortare og blåskjell, de vokser fra basis av bladet og hele algen kan brukes. Søl tang eller dulse finner man i fjæra langs hele kysten. Dulse er en art av rødalgen som finnes langs hele norskekysten, men mer nordover og mindre på Østlandet. De vokser tidlig på våren og er best å sanke på våren eller tidlig på sommeren, men kan likevel sankes hele året. Det er ingen andre arter som ligner på dulse eller søl. Når de sankes benyttes friske fine blader og tilvekster renses bort samtidig som sankingen. De skylles godt i sjøvann og sankes i fjæresonen fordi den har god gjennomstrømming, og ikke er i nærheten av forurensende utslipp.

  Noe av grunnen til at rødalgen er populær er fordi den er svært næringsrik med blant annet protein, fett, vitamin A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E og mineraler som kalsium, magnesium, fosfor, krom og sink. I likhet med andre alger inneholder dulse også mye jod og jern. Ser man tilbake til gamledager ble søl brukt i matlaging av vikingene, nettopp på grunn av det høye næringsinnholdet i algen.

  Dulse til matlaging

  Det høres kanskje litt rart ut å bruke tang og tare til matlaging, men dette tilfører matretten vitaminer som i plantene fra land og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Når rødalgen dulse tørkes blir algen mer konsentrert og næringsverdiene øker, selv i små mengder. Dette gjør at kun én teskje med søl er nok å tilføye maten. Næringsverdiene i dulse avhenger også av høstetid, vannkvalitet og hvor man plukker dem. Uansett inneholder tang og tare proteiner, omega 3 og antioksidanter.

  Når rødalgen tørkes får den ofte et hvitt belegg på bladene. Dette gir algen en søtere smak, og gjør at dulse kan brukes i mange retter fordi de er rike på smak. Selve smaken på dulse kan beskrives som nøtteaktig, og det er anbefalt å bruke dulse i desserter, bakst, eggeretter eller som erstatning for bacon på pizzaen. Den fine purpur-fargen til dulse gjør at matretten din får et delikat og deilig utseende. Dulse kan også spises og tygges rå eller brukes som tørket snacks. Det skal oppbevares kaldt og mørkt, cirka fire timer, før den brukes til matlagingen. Lukter den dårlig, skal du ikke bruke den.

  Våre anbefalte produkt i 2021

  Vi har plukket ut våre anbefalte produkter av dulse.

  Viltvoksende rødalger fra Mara Seaweed

  Mara Seaweed sine rødalger av Mara Tang vokser vilt og plukkes for hånd i Atlanteren sitt reneste vann, før de tørkes ved lavere temperaturer for å bevare maksimalt av næringsinnholdet. Dette produktet av dulse kommer i flak og er klare til å brukes direkte i mat, pesto, gryter, supper, pai, i dressing, smoothien eller bakverk. Dulse passer veldig godt med sjokolade, som for eksempel i en brownie-kake.

  Denne plastboksen fra Mara Seaweed inneholder 120 gram dulse flak. De er salte og røykfylte i smaken, og med mye umami.

  Dulse flak norge

  Næringsrike økologiske rødalger som vaskes før bruk

  Disse rødalgen fra Algamar er både raw og økologiske. Pakken inneholder 50 gram med dulse. Disse må vaskes, bløtlegges og klippes før bruk. Dulse fra Algamar er best å spise rå, men passer fint til supper eller salater. De kan også kokes. Hvis du ikke koker dem er det anbefalt å kutte algene i biter før du lar dem trekke i 2 minutter, for så å tilsette dem i salaten. 50 gram med dulse tilsvarer cirka 10 porsjoner.

  Algamars alger vokser også vilt og høstes for hånd i den reneste delen av det atlantiske farvann. Deretter tørkes de ved lavere temperatur for å opprettholde maksimalt med næringsverdien. De er "biotilgjengelig" for kroppen og viktig for flere av kroppen funksjoner.

  Dulse norge

  Atlantic Kitchens rødalger

  Dulse fra Atlantic Kitchen er både raw og økologiske, og posen inneholder 40 gram. Algene har vokst vilt og blitt plukket for hånd i Atlanterhavets reneste vann, for deretter å ha blitt tørket ved lave temperatur og beholdt næringsverdiene i algene.

  Atlantic Kitchen´s dulse anbefales å vaskes før bruk. De kan enten spise ukokt ved at du først klipper dem i biter, bløtlegger dem i noen minutter og så tilsetter dem i for eksempel en salat. De kan også kokes. Da skylder du dem, før du koker dem og deretter legger dem på toppen av gryta, suppen, med grønnsaker, nudler, quinoa, omeletter, polenta eller hirs, for eksempel.

  40 gram med dulse gir deg 8 porsjoner med næringsrik og smakfull mat med rødalger. Du kan tilsette en teskje eller spiseskje i maten du lager.

  Dulse kosttilskudd

  Testvinnere

  ⭐⭐⭐⭐⭐

  #1 Testvinner

  Hastverk? Vårt valg: