Kombucha - Fermentert drikke av te og sukker

  Rang

  Produktnavn

  Butikk

  #1

  #2

  #3

  #4

  Kombucha har blitt en populær drikk, fordi den både er sunn og samtidig slukker tørsten. Du kan lage kombucha hjemme, men vi har sett på hvilke produkter av ferdig kombucha som finnes på markedet.

  Man antar at kombucha opprinnelig kommer fra Kina, og det er funnet bevis for at denne drikken ble drukket for godt over to tusen år siden. Med andre ord er kombucha en gammel og tradisjonell te, som er fermentert. Fermentering er en samlebetegnelse på konserveringsmetodene eddikgjæring, melkesyregjæring og alkoholgjæring. Fermentert mat eller drikke har gått gjennom en gjæringsprosess hvor karbohydrater som sukker og stivelse brytes ned langsomt, samtidig som at organiske syrer, som melkesyre, produseres.

  Kombucha derimot blir laget av at man tilsetter en kombucha startkultur, også kalt scoby kombucha. Dette tilsettes i en søt te som man lar fermentere og gjøre i noen uker. I denne fermenteringsprosessen blir sukkeret spist opp av bakterier og sopp som er i scobyen, samtidig som at de probiotiske bakteriene produserer organisk syre slik at den ferdige kombucha-teen får en syrlig smak.

  Kombucha er en veldig gammel og tradisjonell fermentert te. Det antas at den opprinnelig kom fra Kina og det er funnet bevis for at denne drikken ble drukket for godt over to tusen år siden. Kombucha lages ved at man tilsetter en startkultur, ofte kalt kombucha-mor eller SCOBY (ser ut som en beige pannekake), i en søt te, og lar denne gjære (fermentere) i noen uker. I fermenteringsprosessen vil sukkeret bli ”spist” opp av bakterier og sopp som er i kombucha scoby, samtidig vil de probiotiske bakteriene produsere organisksyre slik at den ferdige kombucha-teen vil smake syrlig. Kjøper du kombucha te på en helsekostbutikk er disse ofte tilsatt smaker som ingefær, ananas eller pansjonsfrukt. Ønsker du derimot å lage teen selv hjemme selger flere helsekostbutikker det man kaller en kombucha starter, denne inneholder en dehydrert scoby som er lett å bruke hjemme og en grundig bruksanvisning til hvordan du skal gå frem i prosessen.

  Kombucha tea som helsekost

  Kombucha-sopp som videre er en god tørstedrikk har blitt kjent for å ha mange sunne fordeler. Ettersom kombucha har gått gjennom en fermenteringsprosess gjør dette at teen har fått et høyt innhold av gode bakterie- og gjørkulturer, som blir kalt scoby. Når du drikke kombucha får du i deg en sunn drikke som inneholder vitaminer, aminosyrer og gode bakteriekulturer i form av probiotika som styrker tarmens funksjon og alle kroppens celler.

  I tillegg til at du får i deg rikelig med vitaminer og aminosyrer har også kombucha en betennelsesdempende effekt på kroppen og probiotika som styrker immunforsvaret. Teen har også et lavt sukkerinnhold, under sju prosent, og noen kombucha inneholder glukuronsyre som kan ha en avgiftene effekt på leveren.

  For mange kan derfor kombucha være et godt alternativ til brus, alkohol eller juice, men man bør likevel ikke drikke for mye av teen.

  Våre anbefalte produkt i 2021

  Vi har funnet våre anbefalte produkt i 2021. Her kan du prøve deg litt frem med hvilke smaker du synes er gode.

  Økologisk og fermentert tørstedrikk

  Denne tørstedrikken fra Helios anbefales til deg som ønsker en kombucha med både tropiske smaker og den klassiske kombucha-smaken. Dette gjør Helios til en lett, frisk drikk med subtil sprudlende og søt-syrlig smak. Kombucha Frisk Hibiscus består av grønn, økologisk Chun Mee-te som har blitt fermentert og smaksatt med hibiskus.

  Helios sin kombucha er en meget godt tørstedrikk som passer som godt drikke til maten, alene eller som et alternativ til alkoholfri drikke i forbindelse med festligheter.

  Den anbefales å servere drikken kald, og at flasken ristes før bruk.

  Bestille norsk kombucha

  Upasteurisert kombucha med eksotisk smak

  Captain sin kombucha er upasteurisert, som vil si at drikken er levende og fulle av sunne bakterier. Her får du både probiotika og eksotisk, frisk og fruktig smak av ananas. Drikken fra Captain inneholder mye sunne bakterier og gjær som er ansvarlige for å starte fermenteringsprosessen sammen med sukker. Etter gjæringen har kombuchaen blitt karbondisert, og inneholder dermed eddik, B-vitaminer, enzymer, og en høy konsentrasjon av eddiksyre, glukonsyre og melkesyre. Dette er bakterier som er kjent som "celluloseproducerende bakterier". Det betyr at de produserer cellulose, som virker som et skjold til celler.

  80 prosent av immunforsvaret befinner seg i magen, og fordøyelsessystemet er den nest største delen av vårt nevrologiske system, og kombucha-teen fra Captain kan bidra positivt til at du får en god tarmflora.

  NB! Captain Kombucha finnes i flere ulike smaker.

  Captain kombucha

  Frisk og musserende superdrikk

  Kombucha Demeter Voelkl er en frisk og musserende superdrikk som anbefales til deg som ønsker noe annet enn brus, vann eller juice ved siden av maten. Drikken har kun naturlige ingredienser, og er produsert uten bruk av sprøytemiddel. Kombucha Demeter Voelkl inneholder probiotika som kan bidra til å forebygge forkjølelse, senke kolesterolet og fremme et sunt fordøyelsessystem ved å forebygge matallergier og diare. Noen påstår også at kombucha er en superdrikk som kan hjelpe mot stress, kviser, slapphet, hodepine og forstoppelse, men vi anbefaler drikken fordi det er et sunt og næringsrikt alternativ til brus.

  Ferdig kombucha

  Berit´s kombucha med smak av ingefær

  Norges Berit Nordstrand har her laget sin egen kombucha. En økologisk og vegansk fermentert grønn te, med smak av ingefær. Teen fra Berit fermenteres fire uker før den blir drikkeklar, og den er upasteurisert og uten tilsatt kunstig ingredienser. Drikken er en lett og spurdlende frisk kombucha med deilig smak av ingefær. Kombuchaen er drikkeklar og kjøpes i praktiske og små flasker på 330 milliliter.

  Berit Kombucha inneholder hjelpsomme bakterier som kan berike bakteriemangfoldet i tarmen din.

  Drikken nytes kald, og gjerne sammen med en bit sjokolade.

  Norsk Kombucha

  Testvinnere

  ⭐⭐⭐⭐⭐

  #1 Testvinner

  Hastverk? Vårt valg: