Dette er hatha yoga

  Hatha yoga betegnes gjerne som klassisk yoga og er en av de opprinnelige hovedgrenene innenfor yogaverdenen. Denne yogaformen er en av de mest kjente og passer for alle uansett alder, utgangspunkt og nivå.

  Hva er hatha yoga?

  Et viktig fokus med denne yogaformen er å finne en indre balanse gjennom å trene den fysiske kroppen. Her kombineres fysiske bevegelser med pusteøvelser og meditasjon for å oppnå fysisk og psykisk velvære. Å puste riktig er viktig når man utfører stillingene og hatha yoga er et system med øvelser hvor man hviler mellom stillingene. Man lærer kroppen å bli mer fleksibel og sterkere. Man jobber også mentalt og trener hodet til å bli mer fokusert og konsentrert. I hatha yoga er det ikke behov for prestasjon - målet er å utvikle og skape balanse i kropp og sinn som gir en generell følelse av velvære.

  Hatha yoga i praksis

  Ordet hatha er sanskrit, hvor HA betyr sol og THA betyr måne. “HA” er også den maskuline og aktive delen, mens “THA” er den feminine, rolige siden. Formålet med hatha yoga er å balansere energiene fra disse to. I hatha yoga vektlegger man følgende tre praksiser: asana (fysiske posisjoner), pranayama (pusteøvelser og pusteteknikk) og meditasjon (fokus og tilstedeværelse). Her praktiserer man myke, fysiske posisjoner som holdes mer statisk og utføres i et lavere tempo enn i andre fysiske og dynamiske former for yoga. Posisjonene kombineres med pusteøvelser og ulike meditasjonsteknikker. Innenfor kategorien hatha yoga kan det være stor variasjon blant ulike instruktører og fra økt til økt. En viktig fellesnevner er uansett at det ofte er fokus på å gjøre én og én øvelse om gangen. Man beveger seg fra stilling til stilling og ikke i en flyt slik man gjør i dynamisk yoga. I hatha yoga får man størst utbytte av de ulike posisjonene når man puster rolig og har lav puls. Eksempelvis kan en time starte med enkel meditasjon hvor man fokuserer på pusteteknikk før man går over til enkeltstillinger eller en serie stillinger og til slutt er det fokus på avspenning.

  Hvem passer hatha yoga for?

  Hatha yoga er en fysisk form for yoga som i utgangspunktet passer for alle uansett alder og utgangspunkt. Ønsker du en rolig yogatime med pause mellom posisjonene vil hatha yoga være et godt valg. Du lærer grunnleggende stillinger som inkluderer både sittende, stående og inverterte stillinger (oppned), og forover og bakover bøy. Man bruker god tid i hver stilling for å finne den riktige posisjonen. Dette vil gi deg en dypere forståelse av stillingen samtidig som man sikrer at kroppen er trygg under gjennomføringen. Hatha yoga er en fin yogaform både til deg som er nybegynner og til deg som allerede er godt kjent med yoga fra før som ønsker en roligere fysisk yogaklasse. Denne type yoga kan også passe bra til personer som må ta hensyn til for eksempel skader og lignende fordi hatha yoga utføres i et rolig og kontrollert tempo.

  Dette kjennetegner hatha yoga:

  • Mest kjente formen av yoga, også kjent som klassisk yoga

  • Kombinasjon av fysiske posisjoner, fokus på pust og meditasjon

  • Rolig tempo, holder stillingene lenger

  • Egnet for nybegynnere

  • Mental klarhet

  • Økt konsentrasjon

  • En sterkere og mer fleksibel kropp

  • Avspenning

  • Ingen krav til prestasjon

  Utstyr til hatha yoga

  Det anbefales å ha en god yogamatte når du skal utføre hatha yoga. Yogamatten vil bidra til at du står mer stabilt og en god matte skal ha et godt grep i underlaget. Endene på matten skal ikke krølle seg og matten skal ikke lage bølger. Det er individuelt hvor tykk matten bør være og hvordan dette påvirker kroppen. For eksempel vil noen like en tykkere og mykere modell, mens andre velger en tynnere matte. Det er viktig at din yogamatte oppleves behagelig og dermed passer for deg og din kropp. Test gjerne litt ulike matter der du utfører ulike øvelser i liggende, sittende og stående posisjon. Det vil også være smart å tenke praktisk når du skal finne en yogamatte: Hvor mye veier produktet? Er den enkel å rulle ut og pakke sammen etterpå? Har den en egen pose eller bærestropp?

  I tillegg til en god yogamatte så kan en yogablokk være en smart investering, spesielt hvis du er helt nybegynner. Dette er et verktøy som hjelper deg til å utføre krevende yogaposisjoner på en trygg måte slik at du unngår overbelastning og strekk. En yogablokk gir deg støtte og skåner deg. Den brukes for eksempel til å forkorte avstanden ned til underlaget eller til å avlaste korsryggen. En yogablokk kan også brukes når du vil utfordre deg selv ved å oppnå en dypere posisjon og større strekk.

  Når det gjelder klær så bør du velge myke og komfortable plagg som du føler deg vel i og som gir full bevegelsesfrihet. Det er også viktig å ha god kontakt med underlaget og derfor utøves yoga uten sko på beina. Mange synes det er best å trene barføtt, men hvis du foretrekker å ha på deg sokker bør du være bevisst på å bruke sklisikre sokker.

  Generelt om yoga

  Ordet yoga stammer fra sanskrit og betyr "å binde sammen". En yogi er en person som utøver yoga. Det finnes mange ulike former for yoga og fellesnevneren er å forene mennesket, kropp, sinn og ånd. Yoga skal skape en helhet og mange merker at kroppen blir mykere samtidig som man får en følelse av frihet av å praktisere yoga. Med ulike yogateknikker kan man bedre evnen til å sanse, kontrollere sinn og oppleve mer tilstedeværelse. Resultatet er kroppslig og mentalt velvære, avspenning og ro.Yoga har de siste årene blitt mer og mer populært over hele verden, og det er mange grunner til å praktisere yoga. I en stressende hverdag er det mange som opplever at yoga er med på å balansere et hektisk liv og gi bedre livskvalitet. Forskning har blant annet vist at det å praktisere yoga gir flere helsefordeler, både fysisk og mentalt. Bedre søvn, lavere stressnivå i kroppen, redusert høyt blodtrykk, økt styrke, mindre vondter, bedre bevegelighet og økt fleksibilitet er bare noen av gevinstene mange opplever gjennom å trene yoga.

  © Sweat.no 2022

  Om oss