Bokhvete - Naturlig glutenfritt og næringsrikt

  Rang

  Produktnavn

  Butikk

  #1

  #2

  #3

  #4

  Bokhvete inneholder mange næringsstoffer og er i tillegg naturlig glutenfritt. På helsekostbutikker får du kjøpt hel bokhvete, bokhvete mel og bokhvete som flak. Alle de ulike produktene inneholder mye protein, og er et godt alternativ for deg som er opptatt av et sunt kosthold.

  Hva er bokhvete? Mange tror at bokhvete er en kornsort, men det er altså en næringsbombe av en nøtt som ligner på bøkefrø. Ettersom bokhvete ikke er en kornsort, gjør dette det til et naturlig glutenfritt produkt. Bokhvete kommer fra to ettårige urter i slireknefamilien. Plantene er forholdsvis like og har en saftig stengel, med hjerteformede og litt spisse blader og rosa eller grønnhvite blomster som vokser i skjermlignende klaser. Bokhvete dyrkes blant annet i Russland, USA; Canada og Øst-Europa. Det dyrkes ofte i jord som er sandholdig og næringsfattig (1).

  På markedet selges hel bokhvete, bokhvete som mel og som flak. De ulike produktene har ulike funksjoner, men likevel cirka samme næringsinnhold. Hel bokhvete kan enten kokes som en bokhvete grøt, isteden for havregrøt, eller som en slags ris. Når bokhvete kokes får det en grøtete konsistens. Melet kan brukes til pannekaker, vafler, brød, rundstykker eller annet bakverk. Bokhveteflak kan derimot brukes som supplement i müslien, grøten eller i brødbakst.

  Du kan kjøpe bokhvete av i flak, frø og hele på helsekostbutikker.

  Bokhvete lavkarbo og helsefordeler

  Bokhvete inngår både i lavkarbokost og har mange helsefordeler. For det første inneholder bokhvete 13,1 prosent protein per 100 gram. Det har også vist seg at et høyt inntak av bokhvete i kostholdet reduserer risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes type 2.

  Bokhvete er i tillegg en god og viktig kilde til mineraler som kalsium, jern, kalium, silisium, fluor og inneholder mye magnesium. Mineralet magnesium er viktig for signaloverføringen i nervesystemet og regulering av muskelaktivitet. Magnesium reduserer blodtrykket og bedrer også blodstrømmen til musklene. Ettersom bokhvete inneholder mye protein av god kvalitet finner vi også alle de essensielle aminosyrene i bokhvete, spesielt aminosyren lysin som kroppen ikke klarer å fremstille selv og dermed er vi avhengig av å få lysin tilført gjennom kostholdet vårt (1).

  En siste grunn til at bokhvete er sunt og bra for kroppen vår er at det inneholder to typer flavanoider. Dette er viktig med hensyn til kroppens helse. Disse to typene av flavanoider fungerer på samme måte som antioksidanter; De beskytter cellene i kroppen vår mot frie oksygenradikaler, og kan på den måten beskytter oss mot kreft og hjertesykdommer (1).

  Våre anbefalte produkt i 2021

  Som du ser er det mange gode grunner til å tilføre bokhvete i kostholdet. Og under følger våre anbefalte produkt i 2021.

  Bokhvetemel med mild smak

  Dette melet fra Urtekram er 100 prosent glutenfritt og økologisk. Bokhvetemelet har en mild smak og er allsidig i bruk. Du kan bruke melet i grøt, baking, pannekaker eller vafler.

  bokhvete mel urtekram

  Økologiske bokhvetefrø

  Som vi vet blir bokhvete omtalt som en kornsort, men er en nøtt som ligner på bøkefrø. På grunn av sammensetningen og bearbeidingen brukes bokhvete som korn. Urtekram Bokhvete er allsidig i bruk. Du kan lage bokhvetegrøt, brukes i stedet for ris eller tilsette dem i bakst. Urtekram sitt produkt er en favoritt hos mange, både på grunn av sin milde smak og fordi produktet kan brukes til mye.

  hel bokhvete nettbutikk

  Ferdigmiks bokhvete-pannekaker

  Denne pannekakemixen fra Organ er laget på bokhvete og er dermed helt fri for hvete, gluten, melkeprodukter, egg, gjær, soya og GMO. Produktet er heller ikke tilsatt sukker, og er derfor en sunn variant av pannekaker. Produktet anbefales til deg som er veganer eller cøliaker, glutenintolerant, diabetiker eller bare er generelt helsebevisst. De tilnærmet amerikanske pannekakene er enkle å lage, gode på smak og kan toppes lønnesirup, bacon og blåbær for et fullkomment måltid. Vil du kjøre sunnheten helt ut kan du droppe lønnesirup og bacon.

  Bokhvete pannekakemiks

  Næringsrik bokhvete

  Denne økologiske varianten av bokhvete er hel, og anbefales til deg som ønsker å bruke bokhvete til grøt, vegetariske middagskaker, patéer og brødbakst. I tillegg til at du kan koke bokhveten, som en slags ris. Her får du et produkt som er rikt på tiamin, fosfor og magnesium. Det er viktig å merke seg at bokhvete inneholder et rødt fargerikt stoff som kan irritere øyets slimhinner. For å fjerne dette stoffet bør du koke bokhveten og helle av vannet eller kokende vann over bokhveten, for å deretter koke bokhveten som vanlig etterpå.

  bokhvete næringsinnhold gluten

  Kilder:

  (1) Norsk Cøliakiforening. https://www.ncf.no/mat-oppskrifter/kosthold-og-ernering/naturlig-glutenfrie-kornsorter/bokhvete

  Testvinnere

  ⭐⭐⭐⭐⭐

  #1 Testvinner

  Hastverk? Vårt valg: