HJEM

De beste yogamatter

Nødvendig tykkelse, uten fare for å skli

Yogamatte test - Ull, kork, tykk & billig testet fra Casall, Nike & flere andre

Visste du at å trene yoga kan bidra til en rekke helsefordeler, inkludert alt fra bedre bevegelighet og muskelstyrke til økt konsentrasjon og velvære? Ifølge ekspertene har treningsformen yoga eksistert i mellom 5 000 og 10 000 år. Siden sin begynnelse har treningsformen bidratt til økt avslapning og bevegelighet hos millioner av mennesker, og i en verden som stadig krever mer av oss, hvor dagens arbeid helst skulle vært gjort i går, seiler yoga opp som et kjærkomment avbrekk som kan hjelpe deg med å finne en dypere ro.

En yogamatte er et perfekt hjelpemiddel for å komme i gang med treningen, og produktet kan også brukes til en rekke andre treningsformer, inkludert både styrke-, kampsportstrening og meditasjon. Vi har grundig gått gjennom flere forskjellige yogamatter og  evaluert basert på tykkelse, materiale og tekstur. Vi har også evaluert hvor miljøvennlig produktene er. Les videre for å se hvem testvinner ble!

Den perfekte yogamatte

Det er noen karakteristikker som går igjen for gode yogamatter. I tillegg vil noen former for trening fungere bedre om matten din kommer med visse egenskaper. F.eks anbefales en antiskli-overflate dersom du driver med hot yoga, noe som ikke er like viktig for andre typer trening.

Grønn yoga matte med blomster på

Beste tykkelse?

Burde matten ha 2 mm, 4 mm, 7 mm eller 8 mm? Tykkelsen på yogamatten vil ha mye å si for hvor komfortabel du er på underlaget. Knær og albuer betaler prisen for en for tynn matte, mens man med en for tykk variant mister gulvfølelsen, noe som gjør det vanskeligere å holde balansen.  En standard matte er ofte rundt 3-6 mm tykk, mens de tykkeste yogamattene kan være på over 1 cm. Skal du ha med deg matten på reise, finnes det også ekstra lette og tynne varianter. Hva slags underlag som allerede er på gulvet du skal trene på, vil ha mye å si for hvor tykk matte du behøver. Tykkere matter passer dog stort sett best til dynamiske øvelser hvor du også får utfordret balansen, og de er også mer egnet for lek til barn. Skal du trene raskere, mer eksplosive øvelser, kan en tynnere treningsmatte være mer egnet.

Anti-skli og friksjon

Antiskli-funksjonalitet er viktig når du skal holde balansen i ulike yogaposisjoner. PVC-matter vil normalt sett gi best friksjon, men det er kun når den er ren, så regelmessig vasking og vedlikehold er viktig.  Et problem med PVC-matter kan oppstå om man svetter mye og overflaten blir våt. Da kan den bli relativt glatt. Et enkelt triks for å unngå det er å benytte seg av et håndkle man legger over. Som et alternativ kan man velge bambusmatter eller bomullsmatter som enklere absorberer fuktigheten.

Dame trener yoga på strand

Best i test: Våre vinnere

Så hva slags matte burde du gå til innkjøp av? For å gjøre det enkelt for deg har vi gått gjennom en rekke forskjellige produkter fra f.eks Nike (Just Do It), Reebok, Abilica, Prana, Luluemon, Airex og Tpe og valgt ut testvinnere i mange forskjellige kategorier.  Dette inkluderer tykke og tynne matter, miljøvennlige produkter samt de beste budsjettmattene.  Under presenterer vi våre testvinnere:

#1: Manduka yogamatter er våre anbefalte matter

Det er mange grunner til at vi og andre yogautøvere elser Manduka. Overflaten er komfortabel og den kommer i forskjellige tykkelser som passer din preferanse. Den er laget av gummi fra trær fra bærekraftige områder. Er laget uten noen form for skadelig lim eller andre giftige materialer. Holdbarheten er uslåelig og en yogamatte fra Manduka er garantert å være med deg i mange år. Hvis du svetter mye når du trener, kjøp også gjerne et yogahåndkle for å holde matten tørr.

Hvilken bør jeg kjøpe?

Det kommer veldig an på dine egne preferanser. Foretrekker du god kontakt med underlaget eller en lettere matte, gå for en tynnere PROlite.

Liker du et mykere underlag kjøp en tykkere variant.

Manduka yogamatter i forskjellige farger

​Testvinner Yogamatte Reise: Abilica ECO Yoga Mat

Abilica ECO Yoga Mat er en av de beste og mest populære yogamattene på nett. Matten er på 175 x 61 cm og er 4 mm tykk, som gjør den veldig egnet som reisematte. I tillegg er den produsert i giftfrie materialer og er både lett å rengjøre og å ta med seg. Dette gjør at du har en perfekt yogamatte for reise, da du f.eks kan ta den med på stranden, for så enkelt kan rense den for sand før du putter den tilbake i bilen. Som treningsmatte fungerer den også utmerket og kan både brukes til yogaøvelser og styrketrening, så selv om du kjøper en reise yogamatte, vil den også være godt egnet til å trene med hjemme eller på gymmen.

Lilla yogamatte

​Testvinner Tykk Yogamatte: Zabuton Yogamatte

Zabuton Yogamatte er med sine 3 cm et mye tykkere produkt enn mange av de andre mattene vi har anmeldt. Med en tykk yogamatte får balansen en større utfordring, og du vil også få et mye mykere underlag.  Yogamatta er også relativt stor, noe som gjør at nesten alle vil kunne benytte seg av den når de ønsker å prøve ut yoga. I tillegg gjør mattens størrelse og tykkelse det enkelt å f.eks trene planken og andre styrkeøvelser, samt barn vil også kunne ha det mye moro med produktet.

Skal du handle en tykk yogamatte, anbefaler vi med dette at du sjekker ut Zabuton Yogamatte.

Veldig tykk treningsmatte

Testvinner bambusmatte: Abilica Bamboo Yoga Mat

Abilica Bamboo Yoga Mat er et flott produkt som passer spesielt godt om du går på bikram eller hot yoga. Siden matten er laget i bambus, absorberer den fukt og svette raskt, samtidig som materiale hindrer bakterievekst. Med sitt noe ruglete underlagt blir den heller ikke glatt på oversiden, og med antiskli på undersiden trenger du bare å konsentrere deg om yogaøkten uten å tenke på et glatt underlag.

Yogamatte i bambus

Test av Manduka yogamatte

En større produsent innenfor yogamatte nisjen er Manduka. Yogamatter fra dem er regnet som noen av de beste en kan få.  Vi har også skrevet om Manduka yogamatter i en egen artikkel.

Test av Jade yogamatter

Blant produktene vi har testet er det flere fra JadeYoga.  de er vanskeligere å kjøpt fra nettbutikker i Norge, men kvaliteten på dem er god og det kan være verd å betale tollen som vil komme ekstra. Vi har skrevet om Jade yogamatte i en egen artikkel.

Ting å tenke på – Kjøp av yoga matte

Materiale

Materiale matten er laget av vil bestemme teksturen, friksjonen og hvor miljøvennlig produktet er. Levetiden på matten vil også i stor grad være bestemt av materialet, og det kan f.eks ha mye å si om du kjøper en yogamatte av ull eller PVC.

De fleste yogamatter er i dag laget av PVC, mens enkelte nyere matter kan være laget i mer økovennlige materialer, som resirkulert gummi, organisk eller naturlig bomull.

Dame utfører yogaøvelse

Tekstur

Teksturen og formen på matten vil være med på å avgjøre hvor mye friksjon den gir og hvor lett det er å holde seg på underlaget. Hvordan overflate og underlag matten har vil også avgjøre hvor komfortabel treningen er, og om den er rundt eller rektangulær kan også ha mye å si for hvilke øvelser du kan gjøre. Det finnes matter som er utformet med et mer ujevnt underlag for å gi en bedre antiskli-effekt, mens andre er helt flate. Når man ligger og slapper av i savasana etter en økt, vil noen synes det er mer behagelig å ligge på en matte som er helt flat. De fleste PVC-matter vil oppfylle et slikt kriterium og vil gi en mykere følelse enn mange andre typer.

Miljøvennlighet

I 2018 har vi sett et stadig større fokus på miljøvennlige produkter – spesielt innen yogamiljøer. Det har åpnet opp markedet for en del nye typer matter som kan passe godt for de miljøbevisste. Disse underlagene er normalt laget av naturlige og resirkulerte materialer som bambus og bomull.

Prisklasse

De rimeligste alternativene er som regel ensfargede matter laget av PVC. Ulike mønstre, materialer, tykkelser, tekstiler og antibakterielle underlag vil kunne øke prisen. Miljøvennlige matter vil stort sett være noen av de dyreste. Det viktigste, uavhengig av pris, er at du velger deg en matte som du er komfortabel med. Om du ikke har drevet med yoga før eller er usikker på hvilken matte du bør velge, kan en normal PVC-matte være et godt alternativ.

Utendørs yoga grønn yoga matte

Trenger du en yogamatte?

Vi har nå sett på en god del ulike faktorer som avgjør hvilken matte som kan passe deg best, men er dette et produkt du trenger? Yogamatter vil kunne være til hjelp for de fleste som driver med yoga eller styrkeøvelser, hjemme eller på gymmen. Pga et større utvalg anbefaler vi å kjøpe på nettet enn å finne din neste yogamatte hos xxl.

For det første vil det gjøre komforten med å gjennomføre en yogaøkt betraktelig bedre. Alle som har prøvd ut yoga på et for hardt underlag, vil fort skjønne nytten av en god matte.

Det hygieniske perspektivet spiller også inn. Gulv kan være fulle av bakterier, og låner du en matte på gymmen, vil noen andre kunne ha svettet den ned før deg. Så sett i forhold til kostnaden av å kjøpe seg en yogamatte og fordelene man får, mener vi at å kjøpe en ny yogamatte kan være en veldig god investering!

Har du spørsmål rundt noen av produktene vi har her, eller du lurer på hvilken matte som vil passe deg, kan du alltids ta kontakt med oss ved å sende en e-post. Vi kommer til å øke andelen matter vi har tilgjengelig her etterhvert, så følg med på nettsiden vår for regelmessige oppdateringen, anbefalinger samt ulike tips og triks. 

Helhetlig testvinner: Nike Ultimate Yoga Mat

Nike Ultimate Yoga Mat er et perfekt produkt for både nybegynnere og erfarne yogautøvere. Matten kommer med en perforert bakside pluss et mikrofiberhåndkle på innsiden, begge funksjoner som gjør at matten tørker ekstra fort. I tillegg gir underlaget et veldig godt feste så du enkelt kan utføre de fleste øvelser. Med en egen bærereim festet til matten, er det også enkelt å ta med seg produktet om du skal ut og reise eller ønsker å bruke det på gymmen. Prisen ligger rundt gjennomsnittet av andre matter av høy kvalitet, så du vil også få god verdi for pengene dine. Vi mener dette er beste yogamatte hvis man tar hensyn til både yogamatte pris, kvalitet og bruksområder. Absolutt et godt kjøp om du ønsker å komme i gang med treningen.

Grønn merke Nike

​Testvinner Yogamatte Ull: Yogistar Yoga Mat “nature”

Yogistar yogamatte i ull er et ekstremt behagelig produkt som passer perfekt til mange forskjellige typer yogatrening. Ullmatter har blitt veldig populære de seneste årene, spesielt for stressdempene yogagrener som Kundalini yoga.  Fra et spirituelt standpunkt mener yogiene at ekte saueull beskytter din energi fra jordens, men fra et rent praktisk synspunkt fungerer saueullen som et komfortabelt underlag som tar bort mye av belastningen når du sitter i yogaposisjoner over lengre tid. Yogistar yogamatte i ull kommer også med et naturlig latex-underlag som gir matten en antiskli-funksjon. Dette gjør at du kan utføre selv de mest avanserte yogaøvelsene uten å måtte bry deg om at matten beveger seg unødvendig.

​Testvinner Yogamatte kork: Casall Sports Prod

Casall Sports Prod er en yogamatte av kork. Den er en tyngre yogamatte, noe som gir deg god stabilitet når du trener. I tillegg gir den et godt gulvfeste som lar deg trene selv de mest avanserte øvelsene. En yogamatte av kork er laget av kun naturmaterialer, dette gjør den til et veldig miljøvennlig produkt som passer godt om du ønsker å komme i god form med god samvittighet.

Yogamatte i kork

​Testvinner Økologisk Yogamatte: Abilica Nature YogaMat

Abilica Nature YogaMat er et elegant og miljøvennlig produkt, laget av 100% biologisk nedbrytbare materialer. Om du bryr deg om å være eco-vennlig, vil du med denne rosa, økologiske yogamatte kunne få god treningseffekt samtidig som du bidrar til et bedre miljø.  Matten er 75 x 61 cm og ca. 3mm tykk og vil med det fungere godt til de fleste personer. I tillegg har den et veldig flott og fargerikt design som gjør at du kan skille deg ut på gymmen eller gjøre det finere hjemme hos deg selv. Vi er alltid tilhengere av produsenter som gjør det lett å ta valg som er gode for både kropp og natur, og med en yoga matte laget av naturmateriale, vil du kunne gjøre et godt valg for planeten uten at det trenger å gå på kompromiss med treningen.

​Testvinner - Billig Yogamatte: Casall Yoga Mat Balance 3mm

Casall Yoga Mat er en veldig billig yogamatte, hvor du får en mye matte for en liten prislapp. Matten gir deg godt feste og er også praktisk å ta med seg om du skal på gymmen. Den kommer i et slitesterkt stoff og er en “one size fits all”-matte som vil passe de fleste personer. Ønsker du å kjøpe en yogamatte billig, skal du lete lenge etter et bedre alternativ, spesielt siden Casall sin yogamatte gir deg den samme kvaliteten som du vil finne hos mange produkter med til adskillig dyrere pris.

Stor svart yogamatte