Padeltennis - Populær aktivitet for alle

    Padletennis kom til verden i 1969, og har siden den gang vokst seg større. I dag arrangeres både VM og EM i padle, og også i Norge har sporten vokst seg stor blant både yngre og eldre.

    I Sverige har de i dag mer enn 1000 padelbaner, mens i Norge er det bygd mellom 10 til 15 padelhaller og flere haller er under planlegging og etablering. Racketsporten er en kombinasjon mellom tennis og squash. Banen er mindre enn tennisbanen, men utformet som en tennisbane med mål på 20x10 meter. Dette tilsvarer cirka en tredjedel av en tennisbane. Padelbanen har vegger som består av glass og stålnetting, og likner på de man har på squashbanen. Det er vanlig å spille padletennis med to på hvert lag, men man kan også spille en mot en.

    Padeltennis

    Selve poengsystemet i padle har inspirasjon fra tennis, men veggene rundt banen kan benyttes når man spiller padletennis. Racketene man bruker er uten stenger som en ser i tennisracket, og ballen er som en tennisball, bare med et lavere trykk.

    Padletennis er blitt kjent for å være en sport som passer alle aldre og ferdighetsnivåer, her kan man spille uansett nivå. Etter å ha spilt noen ganger får du raskt mestringsfølelse, samtidig som at det er sosial og gir deg en god treningsøkt. Her bruker du koordinasjon, motorikk, konsentrasjon, kjernen/core og du får puls av det.

    Har du ikke prøvd denne sporten, er det med andre ord på tide å teste det ut. Du kan kjøpe padlesett med racketer og ball i flere sportsbutikker, hvor prisen og kvaliteten varierer ut i fra merke og prisklasse. Har du planer om å spille mye padletennis og ønsker å bli god, er det sannsynligvis smart å investere i dyrere racketer. De rimeligste ligger på rundt 800 kroner, mens de dyreste kan være under 3000 kroner. Se vår favoritt padel racket.

    Regler og poengsystem i padletennis

    Selve poengsystemet i panel er likt som i tennis hvor man spiller til 15, 30 eller 40 poeng. Settene vinnes av det laget som får seks games først, og det må vinnes med 2 games. Står lagene likt ved 6 games, spilles det man kaller tie-break, som betyr førstemann til 7 poeng hvor det må vinnes med 2 poeng. Man spiller som regel med 3 sett per kamp.

    Reglene kan høres noe avanserte ut, men er likevel enkle å lære seg. Selve kampen starter med at første serve starter fra høyre halvdel av banen, og du må treffe den motsatte serverruten på den andre banehalvdelen. Spillet starter med en underarmserve, og det er ikke lov til å serve over hoftehøyden. Serveren kan heller ikke treffe sidegjerdet, men kun glassveggen og ballen kan kun sprette én gang i bakken på hver side. I tillegg må ballen sprette i bakken før den treffer veggen. Det er lov til å slå ballen i veggen på din egen side før du går over til motstanderens side. Det er også lov til å løpe utenfor banen for å få ballen i spill igjen.

    Når man gjør en serve i padletennis kan mottakeren på andre siden av banen stå hvor de vil, diagonalt på motsatt side av serveren. Serveren spretter først ballen, før han eller hun deretter treffer den under midjenivå, som er underhåndsserve. Padletennis starter ved å serve diagonalt som i tennis, og man har to forsøk. Dette kalles første og andre serve. Den som server må stå bak serve-linjen.

    Det er tillatt å spille volley eller halvvolley, og ballen kan sprette i bakken og opp på bakre sidevegg før den slås tilbake til motstandernes side. Du kan også slå ballen i glassveggene på din egen banehalvdel for å få den over på motstanderens side.

    Selv om du får poeng, kan du også tape poeng i padletennis. Dette skjer hvis ballen spretter to ganger på din side eller treffer en annen spiller. Ballen må alltid treffe bakken før veggen og må ikke spilles rett inn i motstanderens vegger. Ballen kan alltids returneres på direkten.

    © Sweat.no 2024

    Om oss