Linfrø - En god kilde til kostfiber og omega-3

    Rang

    Produktnavn

    Butikk

    #1

    #2

    #3

    #4

    Linfrø har et høyt innhold av både kostfiber og omega 3-fettsyrer. Frøene egner seg godt til blant annet bakverk, havregrøt og smoothies, men du bør være forsiktig med inntaket av linfrø. Anbefalt daglig dose er to spiseskjeer.

    Linfrø er et frø som tilhører planteslekten linfamilien. I "gamledager" ble linfrø brukt mot forstoppelse, fordi frøene blant annet inneholder mye linolensyre, som er en flerumettet fettsyre. Med andre ord kan linfrø mot treg mage sette fart på fordøyelsen, og dette er også en av grunnene til at man ikke bør spise for mye linfrø. Frøene inneholder også det man kaller for cyanogene glykosider, som vil si blåsure bundet til sukker. Noe som er en annen grunn til at man ikke bør spise mer enn to spiseskjeer linfrø om dagen.

    Linfrø i vann brukes av mange som et tarmregulerende mindre, og hele linfrø avgir mindre cyanid eller blåsyre. Knuste linfrø eller å tygge hele linfrø derimot, gjør at en større mengde cyanid frigjøres og inntaket bør begrenses. For store mengder med knuste eller det å tygge linfrø kan være skadelig og videre føre til forgiftning i form av for eksempel hodepine, åndenød, forvirring, hjerteklapp eller kramper. Det er derfor anbefalt å varmebehandle frøene før de knuses eller tygges.

    Hvordan spise linfrø?

    Likevel er linfrø sunt, næringsrikt og såkalt "supermat". Riktig mengde med linfrø har et høyt innhold av kostfiber, protein og omega-3 fettsyrer. I følge forskning og studier har linfrø helsemessige fordeler som blant annet bedre fordøyelse og redusert risiko for hjertekarsykdommer, diabetes type 2 og kreft.

    Mange bruker linfrø i brødbaksten for å få både mer smak og et høyere innhold av fiber. Du kan også få i deg linfrø gjennom å tilsette frøene i havregrøten, i frokostblandinger, smoothien eller i hjemmelagde knekkebrød. Det finnes mange gode oppskrifter og bakemikser på grovbrød med linfrø eller hirsegrøt med linfrø. Linfrø selges også som egen olje, en olje som fint kan brukes i ulike matretter eller bakst.

    Gjennom å tilføre linfrø i matlaging og kosthold vil du også få i deg mineraler som natrium, kalium, kalsium, jern og magnesium.

    Linfrø næringsinnhold ser slik ut:

    • Energi 2103 kJ/ 510 kcal

    • Fett 42 g

    • - Hvorav mettede fettsyrer 3,7 g

    • -Hvorav enumettede fettyrer 7,5 g

    • - Hvorav flerumettede fettsyrer 29 g

    • - Omega-3-fettsyrer 22,8 g

    • Karbohydrat 1,6 g

    • - Hvorav sukkerarter 1,6 g

    • Kostfiber 27 g

    • Protein 18 g

    Våre anbefalte produkt i 2023

    Linfrø kan du kjøpe på helsekostbutikker, og vi har funnet våre anbefalte produkter i 2023.

    Gule linfrø med god smak

    RawFoodShop sine gule og økologiske linfrø anbefales til deg som ønsker en god kilde til protein, som vil bidra til muskelvekst og opprettholdelse av muskelmasse til deg som trener mye. RawFoodShop sine linfrø passer utmerket til smoothies, bakst, yoghurt, hjemmelagde energibarer, müsli og grøt, og frøene har en god smak. Knuser du frøene før du spiser dem blir det lettere å få i seg alle næringsstoffene i linfrøene, men da anbefales det å varmebehandle frøene før de knuses. For deg som er vegetarianer eller veganer kan du bruke linfrøene som et plantebasert bindemiddel i matlagingen, ved å bytte ut egg med linfrø. 1 spiseskje knuste linfrø, sammen med 3 spiseskjeer vann tilsvarer 1 egg. Linfrøene fra RawFoodShop er også glutenfrie.

    Linfrø slanking

    Knuste linfrø fra Helios

    Linfrø fra Helios er ferdig knuste. Her får du linfrø som inneholder mye kostfiber, viktige omega 3 fettsyrer og proteiner. Pakken inneholder ferdig knuste linfrø og vil gjøre det lettere for kroppen din å ta opp næringsstoffene. Knuste linfrø kan brukes i frokostblandinger, yoghurt, hjemmelaget knekkebrød, brød eller grøt. Ønsker du et rent fibertilskudd kan du blande 1 til 2 spiseskjeer knuste linfrø i et glass vann, for så å drikke det på tom mage på morgenen. Kostfibrene vil da svelles og danner en geléaktig masse. Husk også at linfrøene bør varmebehandles før bruk, og inntaket bør ikke gå over den daglige anbefalte dosen på en til to spiseskjeer.

    knuste linfrø

    Økologisk linfrøolje

    anbefales til deg som ønsker å tilføre linfrø gjennom flytende olje. Helios sin linfrøolje er kaldpresset og uraffinert. Her får du en olje med mil smak og et høyt innhold av umettet fettsyrer som omega 3. Oljen er både økologisk og klimanøytral Helios Linfrøolje anbefales å bruke i kalde retter som salat, i vinagrette, smoothie eller annen drikke. Oljen er et sunt, næringsrikt og godt alternativ.

    Linfrøolje

    Økologiske linfrø fra Urtekram

    Linfrø fra Urtekram passer til deg som ønsker et økologisk alternativ av linfrø. Frøene er ikke knust, så du kan eventuelt knuse dem selv. Uansett passer Urtekram Linfrø godt til havregrøt, brøddeig, frokostblandinger, knekkebrød og smoothie. Frøene har et høyt innhold av proteiner, kostfiber og rike på omega 3 fettsyrer. Det høye innholdet av protein passer til deg som trener mye og ønsker næring som bidrar til muskelvekst og opprettholdelse av muskelmassen. Tilsetter du Urtekram Linfrø i din hjemmelagde energibar vil de få både god smak, kostfiber og proteiner. Linfrøene anbefales også å bruke dersom du sliter med forstoppelse, bløtlegger du frøene i vann og drikker dette vil det ha en lakserende virkning.

    Urtekram linfrø

    Testvinnere

    ⭐⭐⭐⭐⭐

    #1 Testvinner

    Hastverk? Vårt valg:

    © Sweat.no 2024

    Om oss