Helsekost- Hva i alle dager er egentlig helsekost?

  Lyst til å legge om livsstilen, bli sunnere, friskere og sprekere? I lang tid har vi fått høre at vi er hva vi spiser, og det ligger faktisk mye sannhet i disse ordene. Så hvis du vil gjøre noe godt for helsa - hvorfor ikke teste ut helsekost? Dersom du er forvirret over hva helsekost faktisk innebærer håper vi denne artikkelen gjør begrepet litt enklere å forstå.

  Hva er helsekost?

  I dag brukes betegnelsen helsekost i hytt og pine. Helsekost kan omfatte alt fra visse varer til spesielle typer kosthold som skal være helsefremmende for oss.

  Grensen for hva som i dag kan defineres som helsekost er noe uklar. Et tradisjonelt perspektiv på helsekost tilsier at den type kosthold fokuserer på laktovegetariansk mat. Likevel er det viktig å huske at ikke all laktovegetariansk mat kan falle inn under betegnelsen helsekost.

  For noen er det aller viktigst at helsekost er matvarer dyrket uten kunstgjødsel eller sprøytemidler, altså biologisk eller organisk mat. Andre legger større vekt på at man skal unngå koffein så langt det lar seg gjøre, ikke drikke brus, spise søtsaker, kaker, raffinert sukker, store mengder salt, produkter laget av hvitt mel eller andre typer matvarer som inneholder konserveringsmidler eller smaksstoffer.

  Noen følger altså et strengt regime når det kommer til helsekost, mens andre har en litt mer avslappet tilnærming. Dersom din kost tilfredsstiller behovet ditt for energi og essensielle næringsstoffer, samt inneholder nok fiber, lite fett og moderat med koffein, alkohol og tilsetningsstoffer - da kan du i bunn og grunn påstå at du spiser helsekost.

  Hva defineres som helsekostprodukter?

  Helsekostprodukter er i bunn og grunn en samlebetegnelse på ulike produkter som skal fungere som et sunt alternativ til vanlig kosthold. Du kan eksempelvis ofte finne erstatninger for sukkerholdig godteri i helsekostbutikker, sunne brødtyper, organisk frukt og grønt, vitaminer, mineraler og andre typer kosttilskudd.

  Naturmidler i pulverform, pilleform eller juicer selges også gjerne i helsekostbutikker, og du kan også gjerne finne livsstilsprodukter, bøker, økologisk sminke og mye annet spennende hos butikker som selger helsekost.

  Hva koster helsekostprodukter og helsekostmatvarer?

  Det finnes billig helsekost, og det finnes dyr helsekost. Du kan velge avanserte produkter å teste ut, eller gå for enklere matvarer. Helsekostbutikker på nett, og fysiske helsekostbutikker har et arsenal av varer du kan teste ut. Ja, det er faktisk ganske enkelt å individualisere helsekosten, slik at den passer for deg og dine behov.

  Selv om helsekostkjeder og mindre butikker selger ulike produkter, og kanskje spesialiserer seg på visse typer varer, har de én viktig ting til felles: det er forholdet til naturen, naturmedisin, naturmidler og planter som står i sentrum.

  Bør jeg spise helsekost?

  Svært mange har mye å tjene på å teste ut helsekost. Dersom du sliter med overvekt, lite energi, fordøyelsesbesvær eller dårlig søvn - og attpåtil ikke spiser sunt, vil du utvilsomt merke en stor forskjell på både helse, humør og energi ved å teste ut helsekost.

  Det finnes også mange gode helsekostprodukter på markedet i dag, som kan hjelpe folk med ulike plager. Dersom det er noe spesifikt du sliter med kan det være god hjelp å få hos helsekostbutikker eller gjennom kundeservicen til helsekost-nettbutikker.

  Helsekost - godt for hele kroppen

  Mange av prinsippene vi finner i helsekostbevegelsen har i nyere tid blitt bekreftet som gode av ernæringsvitenskapen. Det er særlig fokuset på fiberrik mat, lite raffinert sukker og fett , samt en forsiktig varmebehandling av ulike matvarer som blir trukket frem som positive.

  Likevel har det vært vanskelig å få bekreftet det positive synet på helsekost over hele linja. Dette tror mange handler om at definisjonen av helsekost i visse tilfeller er vag, og at den kan variere i stor grad fra hvem du spør.

  Forskning har bekreftet den positive effekten helsekost kan ha

  Selv om det kan være komplisert å få en bekreftelse på hvor bra helsekost kan være for oss, har moderne forskning i større grad vist de positive resultatene mange kan oppleve av å spise mer helsekost. Man ser eksempelvis at grupper som spiser lite kjøtt også gjerne opplever mindre sykdom og dødelighet enn gjennomsnittsbefolkningen ellers.

  Norsk ernæringspolitikk har også i større grad støttet et høyt konsum av frukt og grønt. I dag anbefaler de aller fleste helseinstanser at du får i deg minst "fem om dagen". Velger du å spise frukt og grønnsaker som også er økologiske - kan det ytterligere være med på å fremme din helse.

  Hvor får man kjøpt helsekost?

  I Norge kan du få kjøpt helsekost både over nett og i vanlige butikker. Det finnes svært mange som i dag selger helsekost, og det er derfor lurt å vite hva du ønsker å kjøpe, og hvem som er seriøse aktører. Er du ny når det kommer til helsekost kan du alltids sjekke ut noen av våre mest kjente helsekostkjeder, som for eksempel Vita, Helios, Sunkost, Life, Helios, Helsekost1, Røtter eller andre større helsekostkjeder.

  Å kjøpe helsekost på nett vil for mange nordmenn være et bedre alternativ enn å reise lange trekninger til butikker som tilbyr slike varer. På nett kan du enkelt søke deg frem til utallige nettbutikker som leverer helsekost over hele landet. Uansett hvor du bor, er det altså i dag mulig å få tak i de beste helsekostvarene som finnes. Usikker på hvor du bør starte letingen? De største kjedene har også som regel nettbutikker i dag.

  Enten du ønsker å kjøpe vitaminer på nett, sunn mat på nett, eller til og med supermat på nett, er det mange alternativer tilgjengelige. Helsekost Norge har utviklet seg mye med årene, og spesielt har helsekost på nett i Norge sett en stor vekst. Gjennom en helsekost nettbutikk finner du det utvalget du trenger. Dermed kan du leve en sunn livsstil på en enklere måte enn noensinne før!

  Relaterte artikler

  © Sweat.no 2023

  Om oss