
5 om dagen
15 tips til 5 om dagen
- Lager du denne smoothien får du i deg store deler av dagens behov for frukt, samt 1 porsjon grønnsaker: 150g raspet gulrot, 100g appelsin, 100g banan og 1 tørket aprikos kjøres i blender sammen med isbiter.
- Cherrytomater, knaskegulrøtter, minimais og reddiker trenger ingen tilberedning! Spis det som snacks eller som en del av lunsjen. Dette er også grønnsaker som passer perfekt å legge i matpakken til barna.
- Lag guacamole og salsa til tacomåltidet.
- Bruk en halv avocado som pålegg på brødskiven, sammen med litt salt, pepper og noen skiver paprika. Godt og mettende!
- Skjær eple i båter (bruk gjerne en epledeler) og bland en dipp av vaniljeyoghurt/-kesam og kanel. Kjempegodt å sitte og dippe under “Gullrekka” på fredager!
- Bytt halvparten av kjøttdeigen i spagetti bolognes med gulrot. Smaker kjempegodt samtidig som man ikke blir like tung i magen etterpå.
- Tilsett en hel pastinakk i potetstappen. Den milde smaken passer perfekt sammen med potetene og du får tilført litt variasjon!
- Lag en fruktsalat til dessert. Eller hva med litt ananas-carpaccio? Godt for magen etter en tyngre middag.
- Ikke fått i deg nok grønnsaker tidligere på dagen? Lag wok til middag! (da er det vanlig å beregne 400-500g per person)
- Lag en grønnsakssuppe til middag. Lag litt ekstra og frys restene slik at du har de til senere.
- Prøv en ny frukt eller grønnsak! Kanskje blir det en ny favoritt?
- Drikk et glass usukret frukt- eller grønnsaksjuice i løpet av dagen. 1 glass juice teller som 1 av 5 om dagen (men husk at juice ikke kan telle som mer enn 1 om dagen).
- Bruk fersk hvitløk, chili og krydderurter i f.eks. spagettisausen istedenfor tørket krydder. Hvitløk og chili er faktisk med på å øke forbrenningen! Dessuten er krydderurter ofte en god erstatning til salt.
- Skjær noen skiver tomat, agurk, reddik, paprika eller squash og ha det på brødskiven til frokost eller lunsj.
- Eksperimenter med ulike måter å tilberede grønnsakene på! Du kan ovnsteke dem, lage puréer, marinere dem, koke dem, lage råkostsalater eller steke dem i panne.